İş eldiveni nedir?

İş eldivenleri de elleri tüm risklerden korumaya yönelik farklı sektörler için özel olarak tasarlanmış el giysileridir. Hassas Montaj Eldivenleri, Kesilme Dirençli İş eldivenleri, Kimyasal İş eldivenleri, Elektrikçi Eldivenleri ve Isıl Dirençli İş eldivenleri gibi kategoriler vardır.


Neden İş eldiveni?

Ellerimiz ve parmaklarımız, genel iş kazaları istatistiklerinde bel ve sırt kazalarından hemen sonra %16 ‘lık oranı ile en çok kaza geçiren organlarımızdır. Kimyasal riskler, delici-kesici iş aletleri, sıcaklık-soğukluk, kuru-ıslak işler, kaygan malzemeler, kaynak işleri, elektrik işleri gibi birçok tehlike kaynağının doğurabileceği risklerden korunmak için özel tasarlanmış el giysilerine ihtiyaç duyarız.


İş Eldivenleri Nerede Kullanılır?

Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, demir, çelik ve metal ürünleri imalatı, genel amaçlı makinelerin imalatı, uçak, demiryolu, otomotiv gibi ulaşım yolu imalatları, bina ve bina dışı inşaat çalışmaları, ulaştırma ve depolama çalışmaları, cam ve cam ürünleri imalatı, laboratuvarlar, gıda endüstri ve sanayisinde , kalite kontrol işleri, elektrik işleri, ısıl işlemlerin yapıldığı hemen her yerde kullanılmaktadır.


İş Eldivenleri teknik özellikleri ve Eldiven Kategorileri Nelerdir?

1.Mekanik Risklere Karşı Koruma Dirençli Eldivenler (EN 388)

EN 388 standardı mekanik risklerin seviyelerini değerlendirmek için kullanılan Avrupa standardıdır. Üreticiler bağımsız akredite kuruluşlar tarafından test edilir. Aşınma kesilme yırtılma delinme dirençlerine göre puan alırlar.

Aşınma :1-4 arasında

Kesilme: 1-5 arasında

Yırtılma :1-4 arasında

Delinme:1-4 arasında puan alır.

: Bir Eldiven üzerinde EN 388 4542 şeklinde görünüyorsa anlamı sırası aşınma direnci 4, kesilme direnci 5 yırtılma direnci 4, delinme direnci 2 anlamını taşımaktadır.

NOT: EN 388 testi 2016’da güncellenmiş olup kesilme direnci için testte kullanılan kesici etkisi değiştirilmiştir. Yukarıdaki örnekte 4542 şeklinde olan puanlama 4X42C şeklinde puanlanmaktadır. Kesilme puanı 2. Sıradan alınıp zayıftan güçlüye doğru olacak şekilde ‘’A-F’’ arasında puanlanmıştır.

Bununla beraber kesilme puanlaması sonrasında darbeye dayanım olarak da ‘P = Geçti’, ‘F=Geçemedi’, ‘X=Bu teste tabi tutulmadığı anlamına gelir.


A. Montaj-Genel İş eldiveni (Sarı Nitril)

Sarı Nitril iş eldiveni olarak da bilinir. Genel işler için uygundur. Dikişsiz örgü yapıdadır.

%100 doğal pamuk astarı sayesinde hem dayanıklı hem konforludur. Sarı nitril kaplı montaj eldiveni fiyat-performans oranı göz önüne alındığında ekonomiktir. Montaj eldivenleri el yorgunluğunu azaltarak iş verimini artırır.


Hem ıslak hem kuru ortama uygun olan bu eldivenler, nitril kaplı yapısı ile üstün sıvı geçirmezlik sağlar. Güçlü aşınma direncine sahiptir. Yağ, su ve bazı kimyasalların ele geçmemesi için sıklıkla nitril iş eldiveni tercih edilir. Hava alması güçtür, elde terleme gibi sorunları doğurabilmektedir.


EN 420 standardında yer alan el beden ölçüleri doğrultusunda her ele uyum sağlar. İş sağlığı ve güvenliği kanunun getirmiş olduğu zorunlulukları ve EN 388 Avrupa Normu olan mekanik risklere karşı koruma standartlarını karşılamaktadır.


Montaj eldivenleri başta inşaat, bahçe-tarım, bakım-onarım işleri, metal, altyapı, otomotiv, lojistik, endüstri ve sanayi işleri gibi birçok işe uygundur.


B. Hassas Montaj Eldivenleri

Bazı işlerde dokunma hissinin kaybolmaması ile birlikte ellerin de korunmasına ihtiyaç duyulur. Hassas montaj işleri, elektronik tamirat işleri, bakım-onarım, kalite kontrol gibi dokunma duyusuna ihtiyaç duyulan işler için özel tasarlanmış iş eldivenleridir. Kullanıcının el yorgunluğunu azaltarak iş verimini artırırlar.

Astar çeşidi ve kaplama çeşidine göre ayrılırlar. Bu sayede çalışma ortamına ve işe göre en uygun iş eldivenleri geliştirilmektedir.

1)Astar malzemesi olarak konforu artırabilmesi, hem dayanımı hem ekonomik tasarrufu sağlayabilmesi için spandex iplik, polyester iplik, naylon ipliklerden astarlanır.

a) Polyester astarlı iş eldivenleri: Ekonomik olması ile en çok tercih edilen eldivenlerdendir. Polyester yapısı gereği dayanımı yüksek olduğundan bu iplikle yapılan eldivenler pamuk eldivenlere göre daha uzun ömürlü eldivenlerdir. Dokunma hissini çok iyi iletirler. Güçlü kavrama yeteneğine sahip olduğundan kullanıcıya birçok avantaj sağlamaktadır. Kuru iş ortamlarında genellikle PU(Poliüretan) kaplı hassas montaj iş eldivenleri tercih edilmektedir. Islak ortamlarda ise nitril kaplı polyester hassas montaj eldivenleri sıvı geçirmezlik açısından avantajlıdır.

b) Spandex (likra) karışımlı iş eldivenleri : Likra olarak da bilinen bu ipliği içeren iş eldivenleri ele tam oturur. Bedenler arasındaki uyuşma sorunu bu sayede ortadan kalkar. Spandex (likra) ‘lı iş eldiven kullanıcısına konfor olarak en üst seviye performans sağlar. Polyester ve naylon iplikler ile karıştırılarak kullanılırlar.

c) Naylon astarlı hassas montaj iş eldivenleri: Naylon elyaf ipliktir. Naylon iplik ile yapılan iş eldivenleri esnekliği ve hava geçirgenliği ile terleme şikayetlerini en aza indirir. Aynı zamanda naylon iş eldivenleri hassas montaj eldivenleri içerisinde kalite ve dayanım olarak en üst seviyededir. Diğer eldivenlere göre fiyatı bir miktar daha yüksektir fakat uzun ömürlü ve uzun süreli kullanım için uygun, yıkanabilir iş eldivenleridir.

2)Kaplama malzemesi olarak Hassas montaj eldivenleri Poliüretan(PU), Nitril, Köpük Nitril, Lateks gibi maddelerle kaplanarak risklere karşı dayanımları artırılır.

a) PU(Poliüretan) Hassas Montaj Eldivenleri Kuru işlere daha uygundur. PU eldivenler aşınma, yırtılma, kopma gibi durumlara karşı üstün performans gösterirler. Hava, ozon, mineral yağ ve bazı hidrokarbonlara karşı dayanıklı iş eldivenleridir. Dalgalı desenli iş eldiveni, tırtıklı iş eldiveni gibi birçok modeli mevcuttur.

b) Köpük Nitril Kaplı Hassas Montaj Eldivenleri: genellikle ıslak ve yağlı ortamlarda tercih edilmektedir.

Bakım-onarım işleri, otomotiv sektörü, endüstri ve sanayi , kalite kontrol, tesisat işleri, cam işleri, metal işleri ve inşaat işleri gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Uzun süreli dayanım sağlar. Birçoğu yıkanabilir yapıdadır. El Yorgunluğunu ve terleme şikayetlerini en aza indirir. Dikişsiz örgü yapıdadır.


C. Kesilme Dirençli İş Eldivenleri

Kesilmez iş eldivenleri yapılacak işe ve kullanılacak çalışma ortamlarına göre özel tasarlanmıştır. Hammadde olarak HDPE(High Density Polyethylen)- HPPE yani yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden üretilirler. Bazı modellerinde direnci daha da artırmak için cam lifi (fiberglass) veya para-aramid lifler eklenmektedir. Hava alabilir, terleme yapmaz yapıda iş eldivenleridir. Bu para-aramid iplikler sayesinde bazılarında kesilme direnciyle birlikte ısı direnci de sağlanabilir.

Kullanılacak çalışma ortamına göre poliüretan(PU), Nitril, Köpük Nitril çeşitleri vardır.

1.PU kaplı kesilme dirençli eldivenler genellikle kuru ortamlar için idealdir. Bazı yağ çeşitlerine dayanımı vardır. Hava alabilir yapıdadır. Kesilme direncinin yanı sıra yırtılma, aşınma, kopma ve delinmelere karşı çok üstün performans sağlar. Gözenekli yapısı sayesinde hava alabilir eldivenlerdir. Sadece kesilme değil, aynı zamanda çapak ve kıymık batmaları gibi durumlara karşı da el koruma için kesilmez eldivenler tercih edilmektedir. Cam işleri, metal işleri, otomotiv sanayi, kalite kontrol, plastik sanayi gibi birçok sektörde en üstün el koruma performansını sağlar.

2.Köpük Nitril (NBR) Kaplı Kesilmez Eldivenler genellikle ıslak, yağlı ve bazı kimyasalların olduğu ortamlarda tercih edilirler. Sıvı geçirmezliği sağlamanın yanında köpüklü yapısı ile hava alabilir, terleme yapmaz. Konforu üst düzeydedir. Cam işleri, metal işleri, otomotiv sanayi, kalite kontrol, plastik sanayi gibi birçok sektörde en üstün el koruma performansını sağlar.


EN388:2016standardı gereği bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan teste göre puan alırlar. Genel olarak uzun ömürlü, dayanıklı ve yüksek performanslı eldivenlerdir. Dikişsiz örgü yapıdadır.


D. Isı Dirençli İş Eldivenleri

Yanmaz eldiven, ısı dayanıklı eldiven gibi isimlerle de anılan bu iş eldivenleri isminden de anlaşılacağı gibi ranyant ısı, konvektif ısı, erimiş küçük veya büyük metal parçacıklarının sıçramasına karşı ve tutuşmalara karşı direnç gösterek ellerimizi korur. Bu eldivenler genellikle keçi-koyun-inek derisi, pamuk, Yarma deri, aramid, para-aramid, Kevlar, Jarse Yün, Poliamid, Nomex, Alüminize gibi malzemelerden üretilirler.

Avrupa standartlarında bu eldivenler EN 407 olarak adlandırılmış ve bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan testlerde 1-4 arasında puan almışlardır.

Marka model ve çeşitli ihtiyaçlara göre farklı uzunlukta üretilmektedirler. Genel olarak uzun bilekliklidir. 100°C - 900°C sıcaklığa kadar koruma sağlarlar, eldivenler farklı sıcaklıklardaki malzemelerin tutulması ve taşınmasında kullanılır.


Uygulamalar

• Cam işleri • Dökümhaneler • Metal endüstrisi • Kalıp İşleri • Kağıt sanayi • Plastik sanayi


E. Kaynakçı İş eldivenleri

Kaynak eldivenleri yapılan kaynağın cinsini göre değişiklik arz etmektedir. Genellikle inek, keçi, koyun derisinden imal edilmektedir. Kaynak işlemlerinde açığaçıkanısıya göre ve işlevselliğe göre eldiven tercih edilmelidir. Eldivenlerimiz iyi bir kavrama ve hareket kabiliyeti sağlamaktadır.

Tig, Mig, Mag , ark kaynak işleri için özel olarak tasarlanmaktadır. Yarma deri, kevlar kumaş,Alüminize preox kumaşgibi çok fazla alternatifi mevcuttur.

İş Güvenliği standartlarında EN 407 EN 420 standartlarına uygundur.


F. Elektrikçi iş Eldivenleri

Herçeşit elektrik işinde kullanılmaküzere doğal lateks ve doğal kauçuktanüretilen elektrikçi eldivenleri 500V’dan 30kV (30.000V) akıma kadar dirençgösterebilen eldivenlerdir. Doğal lateks ve doğal kauçuk mükemmel derecede yalıtkan ham maddelerdir. Son derece ergonomiktir. Kolay giyilip çıkartılabilmesi için ve terleme şikayetlerini yok edebilmek için içkısmıhafif pudralıolarak tasarlanmıştır. Kesik uçlu ve kıvrık uçlu elektrikçi eldiveni olarak 2 ayrımodeli mevcuttur. Kıvrık uçlu eldivenler iki tondadır: bej dışve kahverengi içkatmanlar eldiven üzerindeki herhangi bir hasarın hemen fark edilmesine izin verir.

Elektrik dirençvoltajına göre Class00 class0 Class1 Class2 Class3 olarak sınıflandırılır.


G. Kimyasal dirençli İş eldivenleri

Hayatımızın her yerinde her alan kimyasallar evde ve iş yerlerinde bizler için birçok riske sebebiyet vermektedir. En büyük riske maruz kalan organımız da her zaman ellerimiz olmaktadır. Kimyasal iş eldivenleri de en başta tam olarak bunlardan korunmak için tasarlanmıştır. Kimyasal iş eldivenleri Cildimizin aşınmasını yaralanmasını kimyasal yanıklarını önler. Birçok güçlü deterjana, güçlü asitlere, gres yağları ve solventlere karşı dayanıklıdır. Avrupa standardı olan EN 374 eldivenler risk etmenlerine göre EN 374-1, EN 374-2, EN 374-3 olarak ayrılırlar.