Eldiven kullanımı özellikle hijyen açısından çok önemlidir. En çok eldiven kullanımı şüphesiz hastaneler olmaktadır. İşte bu hastanelerde özellikle hangi eldivenin tercih edileceği her zaman tartışma konusu olmuştur. Muayene eldivenleri seçimi yapılırken çok hassas olunması gerekmektedir. Bu noktada hem hastanın hem de doktorun sağlığını korumak açısından çok önemlidir. Muayene sırasında kullanılan vinil eldiven, nitril eldiven ve lateks eldivenin kendine göre özellikleri bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere muayene eldivenlerinin ne olduğunu, özelliklerini ve farklarını detaylı bir şekilde anlatacağız.


Muayene Eldivenleri Çeşitleri Nedir?

Muayene eldivenleri kendi içerisinde özellikleri, renkleri ve avantajlarıyla 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar vinil eldiven, nitril eldiven ve lateks eldivendir. Bu eldivenlerin her birinin kendi içerisinde farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu noktada eldivenlerin size sunduğu özellikleri iyi anlayıp bu bağlamda karar vermeniz gerekmektedir. Muayene eldivenlerini sizler için yakından inceleyelim.


Lateks Eldiven Nedir?

Lateks eldivenler özellikle dayanıklı yapısı ile çok sık kullanılmaktadır. Kauçuk bitkisinden üretilen lateks eldiven hava ile temasa geçtiği zaman daha kalın ve dayanıklı bir yapıya bürünmektedir. Bu kauçuk sütünün bir etkisidir. Lateksin içerisinde protein, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine, nişasta ve alkaloit gibi pek çok doğal madde bulunmaktadır. Lateks eldivenler genelde beyaz renkte olmasına karşın sarı, kırmızı, turuncu gibi farklı renkleri de bulunmaktadır. Yapısı oldukça esnektir. Ayrıca yüzeyi tam olarak hissederek muayene sırasında kullanacağınız araç ve gereçleri rahat bir şekilde kullanmanızı sağlamaktadır. Hastalık, kir, mikrop, virüs gibi vücut tarafından istenmeyen maddelerin kullanan kişiye bulaşmasını engellemektedir. Hem pudralı hem de pudrasız olmak üzere 2 çeşitte bulunmaktadır. Bu sayede alerjisi olan veya hassas cilde sahip kullanıcıların pudralıyı seçerek rahat bir şekilde kullanmasını sağlamaktadır. Lateks eldivenlerde tek kullanımlıktır ve sağlık sektöründe her hasta muayenesi sonrasında değiştirilmesi önerilmektedir.


Lateks Eldiven Avantajları Nelerdir?

Lateks eldivenler hakkında detaylı bilgi verdik. Peki, bu muayene eldivenlerinin sunduğu özellikler nedir detaylı bir şekilde inceleyelim.


İlk olarak esnek yapısından bahsetmek istiyoruz. Lateks eldivenlerden bahsederken yapısının esnek olduğundan bahsetmiştik. Bu sayede muayene esnasında lateks eldivenler pratik bir şekilde takılır yine pratik bir şekilde çıkarılır.

Doktorlara sunduğu en büyük faydalardan birisi yüzey hassasiyetini engellememesidir. Doktorlar gün içerisinde pek çok farklı sağlık araç gereci kullanmaktadır. Aynı zamanda bu araç gereçlerin bazen açılıp kapanması da gerekmektedir.  İşte bu noktada lateks  eldivenler sayesinde zorlanmadan istedikleri işlemi rahat bir şekilde yapabilirler.

Yapısı anti alerjik olmasıyla kullanıcıların cildine herhangi bir zarar vermemektedir.

Hem pudralı hem de pudrasız 2 çeşidi olması sunduğu diğer faydalar arasında yer almaktadır. Cildi hassas olan kişiler için pudralı hassas olmayan kişiler içinde pudrasız kullanım imkânı vermektedir.

Yapısında protein bulunduğunu söylemiştik. Bu uzun süreli kullanımlar için oldukça iyidir. Ancak her zaman sorulan soru proteine alerjim var nasıl kullanacağım. Bu noktada bir konuya değinmek istiyoruz. Lateks maddesi proteini hapseder. Bu sayede proteine alerjisi olan kişilerde gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

 

Nitril Eldiven Nedir?

Nitril eldiven, nitril materyali ile kaplanmış eldivenlerdir. İç kısmında pamuklu bir astar bulunmaktadır. Pudrasızdır ve laboratuvar gibi eli ve cildi tahriş edecek olan alanlarda kullanıma uygundur. Proteine alerjisi olan kişilerin nitril eldiven kullanması önerilmektedir. Dayanıklılığı ile bilinen lateks eldivenlere göre 2 ile 3 kat arası daha dayanıklıdır. Parmak ucunda yer alan pütürlü yapısı sayesinde konulduğu alanı ve eşyayı tam olarak kavramaktadır. Mavi, turuncu ve siyah gibi alternatif renkleri bulunmaktadır. Ancak sağlık sektöründe genellikle siyah olan nitril eldivenler kullanılmaktadır.


Nitril Eldiven Özellikleri Nelerdir?

Nitril eldivenlerin ne olduğundan bahsettik. Peki, nitril eldivenlerin özellikleri nelerdir?


Nitril eldivenler muayene eldivenleri arasında en dayanıklı olanıdır.

Parmak ucunda bulunan tırtıklı yapı sayesinde yüzey tutuşunun maksimum düzeyde olmasını sağlamaktadır.

Nitril eldivenler elin şeklini almaktadır. Bu sayede giyilmesi kolaydır ayrıca ele tam oturmaktadır.

 

Vinil Eldiven Nedir?

Vinil eldiven PVC denilen bir maddeden üretilmiş ve içerisinde alerjen bulundurmayan eldivenlerdir. Vinil eldivenlerin üretimi sırasında doğal lateks maddesi kullanılmamaktadır. Vinil eldiven aslında en çok karşımıza çıkan eldiven türüdür. Özellikle beyaz rengi ile tanınan vinil eldivenler sıklıkla kullanılmaktadır. Vinil eldivenlerin yapısında bulunan maddeler sayesinde özellikle alerjisi olan kişiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Hassas ciltler için mutlaka vinil eldiven kullanılması önerilmektedir.


Vinil eldiven aslında halk arasında muayene eldiveni olarak geçmektedir. Lateks eldivenlere oranla alerji reaksiyonu gösteren sağlık çalışanları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Vinil eldivenlerin tek kullanımlık olduğunu unutmamak gerekiyor. Tek kullanımlık olacak şekilde üretilmiştir ve kullanımının ardından çöpe atılması uygundur. Hastanelerde sağlık çalışanları tarafından, hastane ortamında bulunan pek çok farklı mikroptan korunmak üzere sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca gıda sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.


Burada bir not düşmek istiyoruz. Vinil eldivenlerin uzun süreli kullanımı cilde zarar verecektir. Alerjinin oluşmasını engellemek için içerisinde pek çok kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasallar ile cildimizin çok fazla teması önerilmemektedir.



Vinil Eldiven Özellikleri Nelerdir?

Vinil eldivenin ne olduğundan bahsettik. Şimdi ise vinil eldivenin özelliklerinden bahsedelim.


İlk olarak vinil eldiven sağlık sektöründe özellikle alerjisi olan sağlık çalışanları tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.

İçerisinde alerjen madde bulunmamaktadır.

Aynı zamanda vinil eldivenlerin içerisinde pudrada bulunmamaktadır.

Vinil eldiven kullanımı ile el üzerinde oluşan kızarıklık, kaşınma ve yara gibi durumların ortaya çıkmadığı gözlemlenebilir.

Fiyat olarak oldukça ekonomiktir.

Nitril eldiven, lateks eldiven ve vinil eldiven hakkında detaylı bilgiler verdik. Şimdi ise aralarında bulunan farkların ne olduğundan bahsedelim.


Lateks Eldiven ile Vinil Eldiven Arasındaki Fark Nedir?

Lateks eldiven ve vinil eldiven arasında bulunan farkları size kısaca açıklayalım.


İlk olarak lateks eldivenler vinil eldivenlere göre çok daha dayanıklı bir yapıdadır.

Lateks eldivenler içerisinde az da olsa protein bulundurduğu için alerjisi olan kişilerin vinil alması daha doğru olacaktır.

Lateks eldivenler vinil eldivene göre daha esnektedir. Bu sayede lateks eldivenlerin giyilmesi ve çıkarılması daha kolay olmaktadır.

Lateks eldivenlerin hem pudralı hem de pudrasız olarak 2 çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede alerjisi olan ve olmayan insanlara hitap etmektedir.

Vinil eldivenler yapısında bulundurduğu kimyasallar nedeniyle uzun süreli kullanıma uygun değildir.

Lateks eldivenlerde yüzey hassasiyeti fazladır. Bu sayede kullanımı daha kolaydır.


Nitril Eldiven ile Vinil Eldiven Arasında Bulunan Fark Nedir?

Nitril eldiven ve vinil eldiven arasında farklar nedir açıklayalım.


İlk olarak nitril eldivenler dayanıklı yapısıyla bilinmektedir. Bu yüzden vinil eldivenlere göre oldukça sağlamdır.

Nitril eldivenler parmak ucunda bulunan pütürlü yapı sayesinde yüzeyde maksimum tutunmayı sağlamaktadır.

Nitril eldivenler kimyasallarla kullanıma uygundur.

Nitril eldiven uzun sürekli kullanım imkânı sağlamaktadır.


Nitril Eldiven ile Lateks Eldiven Arasındaki Fark Nedir?

Nitril eldiven ile lateks eldiven arasında ne gibi farklar bulunmaktadır detaylı bir şekilde inceleyelim.


Nitril eldiven lateks eldivene göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Yine nitril eldivenlerin parmak ucunda bulunan pütürlü yüzey daha iyi bir tutunma sağlamaktadır.

Proteine alerjisi olan kişiler için nitril eldiven önerilmektedir.

Size detaylı olarak muayene eldivenlerinin özelliklerini ve farklarını belirttik. Siz de bu farklara ve özelliklere göre ihtiyacınıza uyumlu olacak muayene eldivenlerini tercih edebilirsiniz.