Eldivenler günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Evde, işte her alanda kullanıma uygun ve farklı özelliklere sahip eldiven çeşitleri bulunmaktadır. Bu yazımızda tüm işlerinizi  yaparken güvenle kullanabileceğiniz eldiven çeşitlerini sizin için derledik.


Eldivenler cilt sağlığı için oldukça büyük önem arz eder. Eldiven çeşitleri kullanım alanlarına göre uygun özelliklerde tasarlanmaktadır. Eldivenler iş kazalarını önlemek ve insanların sağlıklarını tehlikeye atmamak için mutlaka iş sırasında kullanılmalıdır. Eldivenler işlevlerine ve kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Sizlerle bu çeşitleri inceleyelim.


Eldiven Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Eldivenler kullanım alanlarına göre farklı özelliklerde üretilmektedir. Bu da her alana uygun farklı çeşitlerde eldiven bulmamıza yardımcı olur. Piyasada en çok karşımıza çıkan eldiven çeşitleri şunlardır:


Bulaşık Eldiveni: Bulaşık eldivenleri, genellikle bulaşıkhanesi bulunan restoran, lokanta, otel gibi yerlerde ve ev hanımları tarafından tercih edilir. Bulaşık yıkarken veya temizlik yaparken kullanılan çamaşır suyu, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı gibi içerisinde yüksek miktarda kimyasal madde bulunan temizlik malzemelerinin zararlarından korunmak için kullanılır. Aynı zamanda bulaşık eldivenleri sadece ellerimiz değil uzun yapısıyla bileklerimizi ve kollarımızın da bir kısmını kapatarak korumaktadır.


Lateks Eldiven: Lateks yapısı itibari ile doğal plastik denilen bir maddedir. Lateks eldivenler, yüksek ısıya maruz kalmayacağınız hemen hemen her işte kullanılır. Pandemi dönemi boyunca virüsten korunmak için başta market, pazar ve hastaneler olmak üzere toplu alanlarda kullanmıştır. Lateks eldivenlerin Evde birçok iş sırasında kullanıldığını görmemiz mümkün. Lateks eldivenleri yemek yaparken, hobilerimizle vakit geçirirken de kullanmamız mümkün. Sanayi sektöründe de yanıcı veya eritici madde bulunmayan işletmelerde kullanıma uygun. Lateks eldivenlerin pudralı ve pudrasız olmak üzere 2 farklı seçeneği bulunmaktadır.


Muayene Eldiveni: Muayene eldivenleri genelde mavi, yeşil ve siyah renkte olmaktadır. Sağlık sektöründe hemşire, doktor gibi çalışanların muayene veya ameliyatta giydiği eldiven türüdür. Muayene eldivenlerinin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Muayene eldivenleri diğer eldivenlere göre daha dayanıklıdır.

Sağlık sektöründe kullanılan ilaçlara karşı dirençlidir kolay kolay zarar görmez.

Esnek bir yapıya sahiptir. Yapısı sebebiyle lateks eldivenlere göre elin şeklini daha rahat alır. Daha rahat ve kolay giyildiği için acil durumlara uygundur.


Nitril Eldiven: Nitril eldivenler genel itibariyle muayene eldivenlerine benzetilmektedir. Ancak nitril eldiven sadece tıp sektöründe kullanılmaz. Nitril eldiven bahçe işleri, nakliye işleri, gider temizliği işleri, tamir ve sanayi işleri gibi işlerde kullanılmaktadır. Nitril eldivenlerin bu işlerde kullanılma sebebi dayanıklı olması ve geçirgenliğinin az olmasıdır. Nitril eldivenler 4’e ayrılmaktadır. Bunlar; Tam kaplı nitril eldiven, mavi noktalı nitril eldiven, light nitril eldiven, köpük nitril eldiven gibi ayırabiliriz. Bu nitril eldiven modelleri yapılan işe göre seçilmelidir. Eğer doğal kauçuk malzemesine alerjiniz varsa lateks yerine nitril eldiven önerilmektedir.


Şeffaf Gıda Eldiveni: Şeffaf gıda eldiveni, daha geniş bir yapıda olduğu için diğer eldivenlere göre giyilmesi oldukça kolaydır. Yapısı poşet gibidir ve kimyasal maddelere dayanıklı değildir. Şeffaf gıda eldivenleri, antibakteriyel yapısı ile gıda sektöründe sürekli olarak kullanılmaktadır. Gıda fabrikalarında, pastanelerde, manavlarda, market ve bakkallarda kullanımına sıkça rastlayabiliriz. Normal eldivenlere göre daha uzun bir yapısı bulunmaktadır. Bu sayede bileğinizi de örtmeye yardımcı olur. Şeffaf eldivenler tek kullanımlıktır.


Yüksek Isı Eldiveni: Bu eldivenler yüksek sıcaklıklarda bulunan makine ve materyaller ile çalışan kişiler tarafından kullanılmaktadır. 400 dereceden 2000 dereceye kadar dayanıklı olan çeşitleri bulunur. Yüksek ısı eldivenleri ısıya dayanıklı cam elyaf üzerine yine ısıya dayanıklı malzemelerle güçlendirilerek yapılmaktadır.


Çelik Örgü Eldiveni: Çelik örgü eldiveni kasapçı eldiveni olarak bilinmektedir. Çelik örgü eldivenler darbeye dayanıklıdır. Ağır işlerde kullanılır.

Atölye İşi Eldiveni: İsminde de anlaşılacağı gibi atölye kullanımına uygundur. Kesilmelere karşı ve pürüzlü yüzeylere karşı dayanıklıdır.

Parmak Koruyucu Eldivenler: Bu eldivenler parmakları ekstra korumak için üretilmiştir. Genellikle cam taşıma, çivi çakma gibi işlerde kullanılmaktadır.

Bilek Korumalı Eldivenler: Bu eldivenler ise inşaat, delme işleri gibi bileğin sakatlanmasını ve zarar görmesini engellemek için yapılmış olan eldivenlerdir.

Elektrikçi Eldiveni: Elektrik işleriyle doğrudan ilgilenen insanlara özel yapılmıştır. Hem yanmaya hem de elektrik akımına karşı dayanıklıdır. Yüksek gerilim ve düşük gerilim olmak üzere 2 çeşit elektrikçi eldiveni bulunmaktadır.


Lateks Eldiven ile Nitril Eldiven Farkı

Lateks eldiven ile nitril eldiven birbirine en çok benzeyen eldiven türleridir. Eldiven alırken bu iki tür arasındaki fark oldukça fazla merak edilmektedir. Sizler için lateks eldiven ile nitril eldivenin farklarını şöyle açıklayabiliriz.

Nitril eldivenler özellikle lateks malzemesine alerjisi olan bireyler için önerilmektedir. Lateks malzemesi doğal bir kauçuk malzemedir.

Lateks eldivenler nitril eldivenlere göre daha geniş kullanım alanına sahiptir.

Lateks eldivenlerin bulunması nitril eldivenlere göre daha kolaydır.

Nitril eldiven daha çok iş kollarında kullanıma uygun olduğu için lateks eldivene göre daha dayanıklıdır.

Nitril eldivenler kimyasal maddeler ile etkileşime girdiğinde daha dayanıklıdır.